X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Keks makowy

Składniki

  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 250 g maku

Sposób przygotowania

 Mak musimy sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mak i tartą bułkę. Mieszamy, następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez około pól godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200–220ºC. Posypujemy cukrem pudrem. Przed dodaniem piany z białek można dorzucić do ciasta trochę rodzynek lub innych bakalii.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również