menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

 Mak musimy sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mak i tartą bułkę. Mieszamy, następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez około pól godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200–220ºC. Posypujemy cukrem pudrem. Przed dodaniem piany z białek można dorzucić do ciasta trochę rodzynek lub innych bakalii.

ocena:

Keks makowy

składniki

  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 250 g maku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

 Mak musimy sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mak i tartą bułkę. Mieszamy, następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez około pól godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200–220ºC. Posypujemy cukrem pudrem. Przed dodaniem piany z białek można dorzucić do ciasta trochę rodzynek lub innych bakalii.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję