menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy w makutrze 6 jaj, 6 żółtek i cukier. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i ochłodzone masło oraz wszystkie bakalie, posypane mąką (rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć i osączyć). Składniki dobrze wyrabiamy i wkładamy do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70– 80 minut w temperaturze: 180°. Po upieczeniu ciasto można polać polewą lub lukrem.

ocena:

Keks staropolski

składniki

  • 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 100 g masła
  • 12 jaj
  • 300 g cukru
  • porcja proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów laskowych i włoskich
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 250 g rodzynek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy w makutrze 6 jaj, 6 żółtek i cukier. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i ochłodzone masło oraz wszystkie bakalie, posypane mąką (rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć i osączyć). Składniki dobrze wyrabiamy i wkładamy do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70– 80 minut w temperaturze: 180°. Po upieczeniu ciasto można polać polewą lub lukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję