menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową i po jednym z 6 jaj, cały czas ucierając ciasto, jeżeli chcemy dodać do keksu kilka łyżek madery, to dodajemy je pod koniec ucierania całej masy. Wtedy dosypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Najlepiej przygotować sobie wcześniej oba rodzaje mąki, przesiewając je mieszając z proszkiem do pieczenia oraz przygotowanymi bakaliami i cynamonem. Po połączeniu wszystkich składników ciasta, formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180-200ºC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą – orzechową albo czekoladową.

ocena:

Keks świąteczny

składniki

  • 300-350 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • ok. 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 250 g cukru
  • 300 g masła
  • 6 jajek
  • ok. 300 g bakalii:
  • rodzynki, orzechy, migdały
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • można też dodać trochę cynamonu i kilka łyżek madery

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową i po jednym z 6 jaj, cały czas ucierając ciasto, jeżeli chcemy dodać do keksu kilka łyżek madery, to dodajemy je pod koniec ucierania całej masy. Wtedy dosypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Najlepiej przygotować sobie wcześniej oba rodzaje mąki, przesiewając je mieszając z proszkiem do pieczenia oraz przygotowanymi bakaliami i cynamonem. Po połączeniu wszystkich składników ciasta, formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180-200ºC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą – orzechową albo czekoladową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję