menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę chlebowa przygotowujemy w ten sposób, że chleb razowy suszymy, a następnie mielimy bardzo drobno i przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem i z żółtkami na puszystą masę, dodajemy mąkę chlebową, bułkę tartą, przyprawy i bakalie, pamiętając o tym, żeby bakalie oprószyć delikatnie mąką a rodzynki wcześniej opłukać i osuszyć. Na sam koniec dodajemy delikatnie pianę ubita na sztywno z 7 białek. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 1 godzinę. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Keks wileński

składniki

  • 100 g mąki chlebowej razowej
  • kilka stołowych łyżek bułki tartej
  • 7 jajek
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki masła
  • ok. 100 g rodzynek, orzechów włoskich lub laskowych

Przyprawy

  • utłuczone goździki, cynamon
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę chlebowa przygotowujemy w ten sposób, że chleb razowy suszymy, a następnie mielimy bardzo drobno i przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem i z żółtkami na puszystą masę, dodajemy mąkę chlebową, bułkę tartą, przyprawy i bakalie, pamiętając o tym, żeby bakalie oprószyć delikatnie mąką a rodzynki wcześniej opłukać i osuszyć. Na sam koniec dodajemy delikatnie pianę ubita na sztywno z 7 białek. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 1 godzinę. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję