menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i pieprzem a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Dodaj śmietanę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 2 godziny. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Kiedy ostygnie wymieszaj ją z drobno posiekaną natką pietruszki. Z karpia zdejmij skórę i zmiel go w maszynce o grubych oczkach. Rybę wymieszaj z mieszanką cebuli i natki pietruszki dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i  wykrój krążki o średnicy 14 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu a następnie zlep brzegi tak aby powstał gruby pieróg. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz kibiny 30 minut nagrzanym do 180°C piekarniku.

ocena:

Kibiny z karpiem lub łososiem

składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz
Farsz:
  • 500 g filetu z karpia
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • sól, różnokolorowy pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i pieprzem a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Dodaj śmietanę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 2 godziny. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Kiedy ostygnie wymieszaj ją z drobno posiekaną natką pietruszki. Z karpia zdejmij skórę i zmiel go w maszynce o grubych oczkach. Rybę wymieszaj z mieszanką cebuli i natki pietruszki dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i  wykrój krążki o średnicy 14 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu a następnie zlep brzegi tak aby powstał gruby pieróg. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz kibiny 30 minut nagrzanym do 180°C piekarniku.