menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kiełbasę zalewamy piwem zmieszanym z woda, wrzucamy obrane i posiekane cebule. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po ugotowaniu przecieramy cebulę dodajemy do wywaru zasmażkę zrobioną z masła i mąki oraz przyprawy, sól, ocet winny lub sok z cytryny i cukier. Niektórzy lubią wcześniej cukier zarumienić na patelni. Wtedy robi się z niego karmel. Trzeba tylko pamiętać o mieszaniu, żeby się nie przypalił. Sos z wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Podajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki polaną sosem.

ocena:

Kiełbasa biała w sosie polskim

składniki

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 500 ml jasnego piwa
  • 500 ml wody (można dać trochę mniej, nawet 125 ml)
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • pół łyżeczki cukru ew. karmel
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kiełbasę zalewamy piwem zmieszanym z woda, wrzucamy obrane i posiekane cebule. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po ugotowaniu przecieramy cebulę dodajemy do wywaru zasmażkę zrobioną z masła i mąki oraz przyprawy, sól, ocet winny lub sok z cytryny i cukier. Niektórzy lubią wcześniej cukier zarumienić na patelni. Wtedy robi się z niego karmel. Trzeba tylko pamiętać o mieszaniu, żeby się nie przypalił. Sos z wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Podajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki polaną sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję