menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piersi i chleb pokrój w kostkę 2×2 cm. Włóż do miski posyp mąką. Dopraw cząbrem, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
W tym czasie zaszyj jedną stronę skóry z szyi mocną nicią. Do tak przygotowanej “kieszeni” nakładaj farsz co jakiś czas przekładając masłem.
Wstaw garnek wody i podgrzej ale nie gotuj. Szyje muszą być solidnie napakowane kiedy takie będą zaszyj drugą stronę. Tak przygotowane kiełbaski włóż do gorącej wody i trzymaj tak od 2 do 2 i pół godziny.
Woda powinna być taka jak do parzenia kiełbasy około 80-90°C. Po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbaski i przyciskamy deską do krojenia. Na deskę stawiamy coś ciężkiego aby dociążyć.
Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

ocena:

Kiełbaski tucholskie z gęsi

składniki

  • 800 g piersi z gęsi ze skórą
  • 4 gęsie szyje (skóra)
  • 4 kromki chleba jasnego bez skórki
  • 70 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżki cząbru suszonego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piersi i chleb pokrój w kostkę 2×2 cm. Włóż do miski posyp mąką. Dopraw cząbrem, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
W tym czasie zaszyj jedną stronę skóry z szyi mocną nicią. Do tak przygotowanej “kieszeni” nakładaj farsz co jakiś czas przekładając masłem.
Wstaw garnek wody i podgrzej ale nie gotuj. Szyje muszą być solidnie napakowane kiedy takie będą zaszyj drugą stronę. Tak przygotowane kiełbaski włóż do gorącej wody i trzymaj tak od 2 do 2 i pół godziny.
Woda powinna być taka jak do parzenia kiełbasy około 80-90°C. Po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbaski i przyciskamy deską do krojenia. Na deskę stawiamy coś ciężkiego aby dociążyć.
Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję