menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce gotujemy w 500 ml wody z cukrem. Następnie miksujemy je i dodatkowo przecieramy przez sito. Ponownie podgrzewamy. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do wrzącego przecieru i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Gdy kisiel będzie jednolicie gęsty wlewamy go do salaterek. Możemy przybrać go świeżymi owocami. Ponieważ czarna porzeczka jest trudnym owocem, przeważnie nie lubianym przez dzieci, radzę dodać w proporcjach pół na pół inne owoce sezonowe. Wtedy możemy zmniejszyć ilość dosypanego cukru.

ocena:

Kisiel z czarnych porzeczek

składniki

  • 1 kg obranych z szypułek czarnych porzeczek
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ew. 500 g czarnych porzeczek i 500 g innych owoców :malin lub truskawek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce gotujemy w 500 ml wody z cukrem. Następnie miksujemy je i dodatkowo przecieramy przez sito. Ponownie podgrzewamy. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do wrzącego przecieru i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Gdy kisiel będzie jednolicie gęsty wlewamy go do salaterek. Możemy przybrać go świeżymi owocami. Ponieważ czarna porzeczka jest trudnym owocem, przeważnie nie lubianym przez dzieci, radzę dodać w proporcjach pół na pół inne owoce sezonowe. Wtedy możemy zmniejszyć ilość dosypanego cukru.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję