menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeże żurawiny rozgniatamy w misce, zalewamy wodą i gotujemy, następnie przecedzamy. Odlewamy szklankę powstałego soku do ostygnięcia. Do gotującego się soku dodajemy cynamon, cukier i 3-4 goździki. W ostudzonym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją jednym płynnym ruchem do gotującego się płynu. Cały czas mieszając, doprowadzamy płyn do wrzenia, gotujemy około 2-3 minut, a gdy zgęstnieje przelewamy go do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (niektórzy lubią kisiel na gorąco). Kisiel podajemy z konfiturą lub sosem śmietankowym

ocena:

Kisiel z żurawin

składniki

  • 350 g cukru
  • 1 l żurawin
  • 1 l wody
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 goździki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeże żurawiny rozgniatamy w misce, zalewamy wodą i gotujemy, następnie przecedzamy. Odlewamy szklankę powstałego soku do ostygnięcia. Do gotującego się soku dodajemy cynamon, cukier i 3-4 goździki. W ostudzonym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją jednym płynnym ruchem do gotującego się płynu. Cały czas mieszając, doprowadzamy płyn do wrzenia, gotujemy około 2-3 minut, a gdy zgęstnieje przelewamy go do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (niektórzy lubią kisiel na gorąco). Kisiel podajemy z konfiturą lub sosem śmietankowym

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję