X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Kiszenie kapusty (sposobem domowym)

Składniki

  • 1 kg kapusty
  • 10 dkg soli nie jodowanej (soli dodajemy w stosunku 1:10 wagi poszatkowanej kapusty)
  • 3 małe suszone chili (opcjonalnie

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Ubijamy ciasno w kamionkowym garnku (tak aby z kapusty wyszedł sok), przesypując solą i pomiedzy ubite warstwy wrzucamy ususzoną chili (opcjonalnie).
Przykrywamy kapustę talerzykiem lub dopasowaną deseczką, obciążamy i kisimy około tygodnia (w temperaturze pokojowej 19-21*C, w niższej temperaturze proces kiszenia trwa dłużej). Ukiszoną kapustę możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również