menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Ubijamy ciasno w kamionkowym garnku (tak aby z kapusty wyszedł sok), przesypując solą i pomiedzy ubite warstwy wrzucamy ususzoną chili (opcjonalnie).
Przykrywamy kapustę talerzykiem lub dopasowaną deseczką, obciążamy i kisimy około tygodnia (w temperaturze pokojowej 19-21*C, w niższej temperaturze proces kiszenia trwa dłużej). Ukiszoną kapustę możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Smacznego

ocena:

Kiszenie kapusty (sposobem domowym)

składniki

  • 1 kg kapusty
  • 10 dkg soli nie jodowanej (soli dodajemy w stosunku 1:10 wagi poszatkowanej kapusty)
  • 3 małe suszone chili (opcjonalnie

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Ubijamy ciasno w kamionkowym garnku (tak aby z kapusty wyszedł sok), przesypując solą i pomiedzy ubite warstwy wrzucamy ususzoną chili (opcjonalnie).
Przykrywamy kapustę talerzykiem lub dopasowaną deseczką, obciążamy i kisimy około tygodnia (w temperaturze pokojowej 19-21*C, w niższej temperaturze proces kiszenia trwa dłużej). Ukiszoną kapustę możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję