menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Niewielkie, zdrowe jabłka, najlepiej antonówki, starannie umyć. Układać warstwami w wyparzonej beczułce lub dużym glinianym garnku, przekładając umytymi liśćmi czarnej porzeczki i wiśni. Zalać roztworem (10 l przegotowanej zimnej wody, 40 dag cukru i 3 łyżki grubej soli), Przykryć drewnianym krążkiem z drzewa liściastego lub talerzem, obciążyć kamieniem i zostawić na 30 dni w niezbyt chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu wynieść naczynie do piwnicy lub chłodnej spiżarni.

ocena:

Kiszone jabłka

składniki

  • małe jabłka
  • liście czarnej porzeczki
  • liście wiśni
  • cukier
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Niewielkie, zdrowe jabłka, najlepiej antonówki, starannie umyć. Układać warstwami w wyparzonej beczułce lub dużym glinianym garnku, przekładając umytymi liśćmi czarnej porzeczki i wiśni. Zalać roztworem (10 l przegotowanej zimnej wody, 40 dag cukru i 3 łyżki grubej soli), Przykryć drewnianym krążkiem z drzewa liściastego lub talerzem, obciążyć kamieniem i zostawić na 30 dni w niezbyt chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu wynieść naczynie do piwnicy lub chłodnej spiżarni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję