menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pesto można przygotować w blenderze, malakserze lub moździerzu. Ja najbardziej lubię tę ostatnią opcję.

Rozgniatam wtedy obrany czosnek z odrobiną soli. Dodaje liście bazylii, ucieram na pastę. Następnie dodaje lekko podprażone, na suchej patelni orzeszki piniowe. Ponownie ucieram jednak lubię drobne kawałki orzechów, więc niezbyt dokładnie. Dodaję połowę parmezanu i oliwy, ucieram do połączenia składników. Po czym dodaje resztę parmezanu i oliwy. Ponownie ucieram do połączenia. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Orzeszki piniowe można zastąpić słonecznikiem.

ocena:

Klasyczne pesto

składniki

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 25 g orzeszków piniowych (garść)
  • 15 g startego parmezanu (garść)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pesto można przygotować w blenderze, malakserze lub moździerzu. Ja najbardziej lubię tę ostatnią opcję.

Rozgniatam wtedy obrany czosnek z odrobiną soli. Dodaje liście bazylii, ucieram na pastę. Następnie dodaje lekko podprażone, na suchej patelni orzeszki piniowe. Ponownie ucieram jednak lubię drobne kawałki orzechów, więc niezbyt dokładnie. Dodaję połowę parmezanu i oliwy, ucieram do połączenia składników. Po czym dodaje resztę parmezanu i oliwy. Ponownie ucieram do połączenia. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Orzeszki piniowe można zastąpić słonecznikiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję