menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Botwinkę posiekaj drobno w wrzuć do wrzątku, dodaj sok z cytryny i gotuj 5 minut. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odsącz na sitku z powstałego soku. Starte warzywa przełóż do miski z botwinką dodaj posiekany koperek, szczypiorek i otarty czosnek. Zalej wszystko jogurtem i kefirem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj . Gotowy chłodnik pododawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz skropiony oliwą z oliwek. 

ocena:

Klasyczny chłodnik z botwiny

składniki

  • 1 duża botwinka lub 2 mniejsze
  • 3 ogórki
  • pęczki rzodkiewki
  • 2 pęczki koperku
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 1 l jogurtu gęstego
  • 1 l kefiru
  • sok z 1 cytryny
  • jajka przepiórcze do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Botwinkę posiekaj drobno w wrzuć do wrzątku, dodaj sok z cytryny i gotuj 5 minut. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odsącz na sitku z powstałego soku. Starte warzywa przełóż do miski z botwinką dodaj posiekany koperek, szczypiorek i otarty czosnek. Zalej wszystko jogurtem i kefirem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj . Gotowy chłodnik pododawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz skropiony oliwą z oliwek. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję