X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Klasyczny chłodnik z botwiny

Składniki

  • 1 duża botwinka lub 2 mniejsze
  • 3 ogórki
  • pęczki rzodkiewki
  • 2 pęczki koperku
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 1 l jogurtu gęstego
  • 1 l kefiru
  • sok z 1 cytryny
  • jajka przepiórcze do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Botwinkę posiekaj drobno w wrzuć do wrzątku, dodaj sok z cytryny i gotuj 5 minut. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odsącz na sitku z powstałego soku. Starte warzywa przełóż do miski z botwinką dodaj posiekany koperek, szczypiorek i otarty czosnek. Zalej wszystko jogurtem i kefirem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj . Gotowy chłodnik pododawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz skropiony oliwą z oliwek. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również