menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy razem mięsa mielone, jaja przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub tymianek oraz łyżkę mąki na jednolitą masę. Z masy formujemy placuszki, na które nakładamy małą łyżeczkę utartego chrzanu (można do tej ilości chrzanu dodać posiekane jaja ugotowane na twardo i robimy z placuszka kulkę z nadzieniem w środku. Obtaczamy w drobno zmielonej tartej bułce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy przez co najmniej 5 minut, ciągle obracając klopsy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i podduszamy jeszcze 5–10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem itp.

ocena:

Klopsy wieprzowe z chrzanem

składniki

  • 800 g mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka majeranku lub tymianku
  • 4 łyżki świeżo utartego chrzanu
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy razem mięsa mielone, jaja przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub tymianek oraz łyżkę mąki na jednolitą masę. Z masy formujemy placuszki, na które nakładamy małą łyżeczkę utartego chrzanu (można do tej ilości chrzanu dodać posiekane jaja ugotowane na twardo i robimy z placuszka kulkę z nadzieniem w środku. Obtaczamy w drobno zmielonej tartej bułce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy przez co najmniej 5 minut, ciągle obracając klopsy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i podduszamy jeszcze 5–10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem itp.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję