X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Klopsy wieprzowe z chrzanem

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka majeranku lub tymianku
  • 4 łyżki świeżo utartego chrzanu
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mieszamy razem mięsa mielone, jaja przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub tymianek oraz łyżkę mąki na jednolitą masę. Z masy formujemy placuszki, na które nakładamy małą łyżeczkę utartego chrzanu (można do tej ilości chrzanu dodać posiekane jaja ugotowane na twardo i robimy z placuszka kulkę z nadzieniem w środku. Obtaczamy w drobno zmielonej tartej bułce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy przez co najmniej 5 minut, ciągle obracając klopsy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i podduszamy jeszcze 5–10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem itp.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również