menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody przez 2 godziny, a następnie gotujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy wraz z grzybami na łyżeczce masła. Resztę masła ucieramy na pianę z żółtkami, dodajemy po jednej łyżce usmażonych grzybów z cebulą. Cały czas mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy pianę ubitą z białek. Gotujemy wodę i solimy ją. Łyżką nabieramy masę i wrzucamy małe kluski do wrzątku. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i nakładamy do wazy lub na talerze.

ocena:

Kluseczki grzybowe

składniki

  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody przez 2 godziny, a następnie gotujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy wraz z grzybami na łyżeczce masła. Resztę masła ucieramy na pianę z żółtkami, dodajemy po jednej łyżce usmażonych grzybów z cebulą. Cały czas mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy pianę ubitą z białek. Gotujemy wodę i solimy ją. Łyżką nabieramy masę i wrzucamy małe kluski do wrzątku. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i nakładamy do wazy lub na talerze.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję