X

Czego szukasz?

Przepis
Grzyby

Kluseczki grzybowe

Składniki

  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody przez 2 godziny, a następnie gotujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy wraz z grzybami na łyżeczce masła. Resztę masła ucieramy na pianę z żółtkami, dodajemy po jednej łyżce usmażonych grzybów z cebulą. Cały czas mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy pianę ubitą z białek. Gotujemy wodę i solimy ją. Łyżką nabieramy masę i wrzucamy małe kluski do wrzątku. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i nakładamy do wazy lub na talerze.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również