menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże mieszamy ze 125 ml mleka i 1 łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy łączymy z mąką, dolewamy mleko, wyrabiamy na gładką masę, dodajemy żółtka, wlewamy stopione masło, szczyptę soli i jeszcze raz wyrabiamy. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe kluski. Jagody mogą służyć do nadziewania klusek lub po ugotowaniu z cukrem do polewania gotowych klusek. Przygotowane kluski znowu pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Garnek z wrzącą wodą przykrywamy gazą lub ściereczką kładziemy na niej kluski i przykrywamy całość miską. Trzymamy na parze ok. 20 min. Przed podaniem polewamy jagodami, śmietanką i posypujemy cukrem.

ocena:

Kluski drożdżowe na parze

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • cukier, śmietanka, jagody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże mieszamy ze 125 ml mleka i 1 łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy łączymy z mąką, dolewamy mleko, wyrabiamy na gładką masę, dodajemy żółtka, wlewamy stopione masło, szczyptę soli i jeszcze raz wyrabiamy. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe kluski. Jagody mogą służyć do nadziewania klusek lub po ugotowaniu z cukrem do polewania gotowych klusek. Przygotowane kluski znowu pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Garnek z wrzącą wodą przykrywamy gazą lub ściereczką kładziemy na niej kluski i przykrywamy całość miską. Trzymamy na parze ok. 20 min. Przed podaniem polewamy jagodami, śmietanką i posypujemy cukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję