menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do mąki przesianej do miski wbijamy jaja, dodajemy przyprawy i śmietanę. Mieszamy, aż uzyskamy gładką i elastyczną masę. Ciasto możemy rozsmarować na deseczce i odcinając nożem paski, wrzucać je do garnka z wrzątkiem. Możemy również pomóc sobie przy formowaniu klusek wrzucając małe porcje ciasta do praski do ziemniaków. Przeciskamy wtedy ciasto bezpośrednio do wrzątku. Kluski kładzione gotujemy dopóki nie wypłyną.

ocena:

Kluski klasyczne francuskie

składniki

  • 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • ok. 125 ml śmietany
  • 3-4 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do mąki przesianej do miski wbijamy jaja, dodajemy przyprawy i śmietanę. Mieszamy, aż uzyskamy gładką i elastyczną masę. Ciasto możemy rozsmarować na deseczce i odcinając nożem paski, wrzucać je do garnka z wrzątkiem. Możemy również pomóc sobie przy formowaniu klusek wrzucając małe porcje ciasta do praski do ziemniaków. Przeciskamy wtedy ciasto bezpośrednio do wrzątku. Kluski kładzione gotujemy dopóki nie wypłyną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję