menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biały ser zmiel lub w ostateczności mocno zmiksuj, dodaj jajka, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj rękoma.
 Stolnicę lub stół posyp mąką. Ciasto podziel na równe porcje i uformuj z nich wałeczki.
Wałeczki spłaszcz delikatnie nożem i potnij ukośnie w romby.
Kluski wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 1 minutę od momentu wypłynięcia a następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
Na patelni zrumień bułkę tartą, dodaj masło i wymieszaj.
Kiedy masa będzie miała płynną konsystencję zdejmij ją z ognia.
Kluski polej bułką tartą, cukrem.

ocena:

Kluski leniwe Kuby

składniki

  • 500 g białego sera 
  • 2 jajka
  • 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biały ser zmiel lub w ostateczności mocno zmiksuj, dodaj jajka, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj rękoma.
 Stolnicę lub stół posyp mąką. Ciasto podziel na równe porcje i uformuj z nich wałeczki.
Wałeczki spłaszcz delikatnie nożem i potnij ukośnie w romby.
Kluski wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 1 minutę od momentu wypłynięcia a następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
Na patelni zrumień bułkę tartą, dodaj masło i wymieszaj.
Kiedy masa będzie miała płynną konsystencję zdejmij ją z ognia.
Kluski polej bułką tartą, cukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję