X

Czego szukasz?

Przepis
Pierogi i kluski

Kluski leniwe na słodko

Składniki

  • 500 g sera białego
  • 3 jajka
  • 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
  • po1 łyżce: rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
  • 250 ml śmietany
  • cukier waniliowy, cukier, sól

Sposób przygotowania

Biały ser ucieramy z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodajemy przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy w romby, jak kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również