menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biały ser ucieramy z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodajemy przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy w romby, jak kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.

ocena:

Kluski leniwe na słodko

składniki

  • 500 g sera białego
  • 3 jajka
  • 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
  • po1 łyżce: rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
  • 250 ml śmietany
  • cukier waniliowy, cukier, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biały ser ucieramy z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodajemy przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy w romby, jak kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję