poziom skomplikowania:
Biały ser ucieramy z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodajemy przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy w romby, jak kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.
Kluski leniwe na słodko
składniki
poziom skomplikowania:
Biały ser ucieramy z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodajemy przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy w romby, jak kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.