menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Utarte surowe ziemniaki, sól oraz ugotowane ziemniaki (po ich wcześniejszym przetarciu), dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kluski z dołkiem w środku. Robimy próbę gotowania. W razie potrzeby można dodać trochę mąki ziemniaczanej. Polecam zrobienie „próby”, gdyż konsystencja klusek po ugotowaniu zależy od zawartości skrobi w ziemniakach. Z tego ciasta można też formować kluski z nadzieniem mięsnym. Kluski śląskie można podawać same, z topionym boczkiem lub słoninką, jak również jako dodatek do tłustych pieczeni.

ocena:

Kluski śląskie 1

składniki

  • 2 kg surowych, tartych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • ew. 10-20 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Utarte surowe ziemniaki, sól oraz ugotowane ziemniaki (po ich wcześniejszym przetarciu), dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kluski z dołkiem w środku. Robimy próbę gotowania. W razie potrzeby można dodać trochę mąki ziemniaczanej. Polecam zrobienie „próby”, gdyż konsystencja klusek po ugotowaniu zależy od zawartości skrobi w ziemniakach. Z tego ciasta można też formować kluski z nadzieniem mięsnym. Kluski śląskie można podawać same, z topionym boczkiem lub słoninką, jak również jako dodatek do tłustych pieczeni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję