X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z mąki i jaj

Kluski śląskie 1

Składniki

  • 2 kg surowych, tartych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • ew. 10-20 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

Utarte surowe ziemniaki, sól oraz ugotowane ziemniaki (po ich wcześniejszym przetarciu), dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kluski z dołkiem w środku. Robimy próbę gotowania. W razie potrzeby można dodać trochę mąki ziemniaczanej. Polecam zrobienie „próby”, gdyż konsystencja klusek po ugotowaniu zależy od zawartości skrobi w ziemniakach. Z tego ciasta można też formować kluski z nadzieniem mięsnym. Kluski śląskie można podawać same, z topionym boczkiem lub słoninką, jak również jako dodatek do tłustych pieczeni.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również