menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy, obojętne, czy w łupinach, czy używamy obranych, gotowanych ziemniaków pozostałych po obiedzie. Jeżeli były gotowane w łupinach, to po przestudzeniu je obieramy. W każdym bądź razie ugotowane ziemniaki, gdy przestygną przepuszczamy przez maszynkę i teraz postępujemy według uznania. Niektóre gospodynie łączą ziemniaki z żółtkami i mąką pszenną oraz  ziemniaczaną i solą, robiąc ze składników jednolita masę, inne łączą zmielone ziemniaki z mąką ziemniaczaną (ok. 250 g) i żółtkiem. Wydaje mi się, że najprostszy sposób, to ugniecenie zmielonych ziemniaków  w garnku i podzielenie na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjętą, czwarta część ziemniaków, jajo i sól. Wszystkie składniki mieszamy. Niezależnie od technologii, formujemy z masy równe okrągłe kluseczki, robimy pośrodku nich dołek (będzie się w nich potem zbierał pyszny sos) i układamy na deseczce. Zanurzamy kluski we wrzątku i gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Trzeba organoleptycznie sprawdzić ile czasu trzeba , żeby kluski były miękkie. Odcedzamy i podajemy ze śląską roladą lub samym sosem.

ocena:

Kluski śląskie 2

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej, lub 100 g mąki ziemniaczanej i 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy, obojętne, czy w łupinach, czy używamy obranych, gotowanych ziemniaków pozostałych po obiedzie. Jeżeli były gotowane w łupinach, to po przestudzeniu je obieramy. W każdym bądź razie ugotowane ziemniaki, gdy przestygną przepuszczamy przez maszynkę i teraz postępujemy według uznania. Niektóre gospodynie łączą ziemniaki z żółtkami i mąką pszenną oraz  ziemniaczaną i solą, robiąc ze składników jednolita masę, inne łączą zmielone ziemniaki z mąką ziemniaczaną (ok. 250 g) i żółtkiem. Wydaje mi się, że najprostszy sposób, to ugniecenie zmielonych ziemniaków  w garnku i podzielenie na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjętą, czwarta część ziemniaków, jajo i sól. Wszystkie składniki mieszamy. Niezależnie od technologii, formujemy z masy równe okrągłe kluseczki, robimy pośrodku nich dołek (będzie się w nich potem zbierał pyszny sos) i układamy na deseczce. Zanurzamy kluski we wrzątku i gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Trzeba organoleptycznie sprawdzić ile czasu trzeba , żeby kluski były miękkie. Odcedzamy i podajemy ze śląską roladą lub samym sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję