menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy są miękkie odcedzamy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę. Układamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i wypełniamy powstałą lukę mąką ziemniaczaną, innymi słowy dodajemy objętościowo tyle mąki ziemniaczanej ile usunęliśmy ziemniaków. Dodajemy pozostałe ziemniaki, jajo oraz szpinak. Jeśli szpinak był mrożony, to odparowujemy go na patelni i dodajemy posiekany i utarty z odrobina soli czosnek. Jeżeli mamy szpinak świeży, to liście myjemy i blanszujemy, czyli wrzucamy na chwilę do wrzątku. Następnie odcedzamy, siekamy drobno i dodajemy czosnek. Z wszystkich przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego nieduże kulki lub wałeczki, które spłaszczamy nożem i wycinamy w romby lub kwadraciki. Wrzucamy kluski na gotującą się wodę i gotujemy parę minut po wypłynięciu na powierzchnię.

ocena:

Kluski szpinakowe

składniki

-1 kg ziemniaków
-250 g mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-1 szklanka posiekanego, odciśniętego szpinaku
-4 ząbki czosnku
-sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy są miękkie odcedzamy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę. Układamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i wypełniamy powstałą lukę mąką ziemniaczaną, innymi słowy dodajemy objętościowo tyle mąki ziemniaczanej ile usunęliśmy ziemniaków. Dodajemy pozostałe ziemniaki, jajo oraz szpinak. Jeśli szpinak był mrożony, to odparowujemy go na patelni i dodajemy posiekany i utarty z odrobina soli czosnek. Jeżeli mamy szpinak świeży, to liście myjemy i blanszujemy, czyli wrzucamy na chwilę do wrzątku. Następnie odcedzamy, siekamy drobno i dodajemy czosnek. Z wszystkich przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego nieduże kulki lub wałeczki, które spłaszczamy nożem i wycinamy w romby lub kwadraciki. Wrzucamy kluski na gotującą się wodę i gotujemy parę minut po wypłynięciu na powierzchnię.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję