menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki szorujemy szczoteczką i gotujemy. Następnie odcedzamy, obieramy i mielimy. Mieszamy z masłem, bryndzą, jajami i mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Formujemy z niego wałeczki o średnicy 1,5– 2 cm. Spłaszczamy i kroimy w romby lub robimy kulki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3– 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z tartą bułeczką usmażoną na maśle.

ocena:

Kluski z bryndzą

składniki

-1 kg dużych ziemniaków
-1 łyżka masła
-2 jaja
-100 g bryndzy
-2 łyżki mleka
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki szorujemy szczoteczką i gotujemy. Następnie odcedzamy, obieramy i mielimy. Mieszamy z masłem, bryndzą, jajami i mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Formujemy z niego wałeczki o średnicy 1,5– 2 cm. Spłaszczamy i kroimy w romby lub robimy kulki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3– 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z tartą bułeczką usmażoną na maśle.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję