menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrane ziemniaki pokroić na grube kawałki i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Potrzeć na tarce i wymieszać z mąką, jajkiem i odrobiną soli. Dobrze ugnieść, aż powstanie miękkie i aksamitne ciasto. Ciasto podzielić na porcje wielkości pięści i uformować z nich wałeczki grubości kciuka. Odcinać jednocentymetrowe kawałki (dobrze wychodzi plastikową kartą!) i posypywać mąką. By nadać gnocchi ich charakterystyczną formę, kawałki ciasta potoczyć po widelcu lub desce z rowkami i układać na powierzchni posypanej mąką. Gnocchi wrzucić na 5 minut do gotującej, osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe i można je odsączyć. Masło rozpuścić na małej patelni, dodać świeżą szałwię i lekko zrumienić. Gnocchi obtoczyć w maśle z szałwią, posypać parmezanem i natychmiast serwować.     Wskazówka Gnocchi dają się łatwo zamrozić. Najpierw zamrozić je na desce, następnie wsypać do torebki.     Wariacje Gnocchi con pesto: 6-8 łyżek Pesto rozcieńczyć niewielką ilością wody pozostałej z gotowania klusek i polać nim odsączone gnocchi.Gnocchi con gorgonzola: Po prostu rozpuścić w garnku kawałek gorgonzoli i zagęścić niewielką ilością słodkiej śmietany.

ocena:

Kluski ziemniaczane z masłem i szałwią

składniki

  • 1 kg ziemniaków (mącznych)
  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • świeża szałwia
  • starty parmezan
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrane ziemniaki pokroić na grube kawałki i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Potrzeć na tarce i wymieszać z mąką, jajkiem i odrobiną soli. Dobrze ugnieść, aż powstanie miękkie i aksamitne ciasto. Ciasto podzielić na porcje wielkości pięści i uformować z nich wałeczki grubości kciuka. Odcinać jednocentymetrowe kawałki (dobrze wychodzi plastikową kartą!) i posypywać mąką. By nadać gnocchi ich charakterystyczną formę, kawałki ciasta potoczyć po widelcu lub desce z rowkami i układać na powierzchni posypanej mąką. Gnocchi wrzucić na 5 minut do gotującej, osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe i można je odsączyć. Masło rozpuścić na małej patelni, dodać świeżą szałwię i lekko zrumienić. Gnocchi obtoczyć w maśle z szałwią, posypać parmezanem i natychmiast serwować.     Wskazówka Gnocchi dają się łatwo zamrozić. Najpierw zamrozić je na desce, następnie wsypać do torebki.     Wariacje Gnocchi con pesto: 6-8 łyżek Pesto rozcieńczyć niewielką ilością wody pozostałej z gotowania klusek i polać nim odsączone gnocchi.Gnocchi con gorgonzola: Po prostu rozpuścić w garnku kawałek gorgonzoli i zagęścić niewielką ilością słodkiej śmietany.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję