menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy, gotujemy, obieramy i mielimy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, żółtko i jedno całe jajo. Wyrabiamy składniki na jednolitą masę. Formujemy z ciasta na stolnicy wałek i kroimy na równe odcinki. Morele drylujemy. Bierzemy do ręki porcję ciasta lepimy placuszek, kładziemy na środku morelę bez pestki i oblepiamy dokładnie ciastem. Formujemy ładne, równe kulki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją do smaku i wrzucamy partiami knedle. Mieszamy je od czasu do czasu i gotujemy 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową, kładziemy na talerzu i polewamy tartą bułka z masłem lub orzechami.

ocena:

Knedle z morelami

składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 500 g moreli
  • 200 g mąki (nieco ponad 1 szklanka)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 30 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy, gotujemy, obieramy i mielimy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, żółtko i jedno całe jajo. Wyrabiamy składniki na jednolitą masę. Formujemy z ciasta na stolnicy wałek i kroimy na równe odcinki. Morele drylujemy. Bierzemy do ręki porcję ciasta lepimy placuszek, kładziemy na środku morelę bez pestki i oblepiamy dokładnie ciastem. Formujemy ładne, równe kulki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją do smaku i wrzucamy partiami knedle. Mieszamy je od czasu do czasu i gotujemy 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową, kładziemy na talerzu i polewamy tartą bułka z masłem lub orzechami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję