X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Knedlo-vepro-zelo, czyli mięso wieprzowe z knedlikiem i kapustą

Składniki

  • 1kg mięsa wieprzowego: łopatka, karkówka, schab
  • 100 ml oleju
  • 2 szklanki wywaru drobiowego (może być z kostki)
  • po 1 łyżce mąki i masła na zasmażkę
  • sól, kminek mielony
  • 1 główka kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól, cukier, ocet, kminek

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy kminkiem. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce,  w tym czasie przygotowujemy knedlika i kapustę. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju w sporym garnku, dorzucamy kapustę i podsmażamy razem przez 5 minut. Dolewamy 150 ml wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Dosypujemy kminek, sól i cukier. Na koniec dolewamy kilka łyżek octu. Gdy uznamy, że kapusta jest doprawiona oprószamy kapustę mąką, mieszamy i odstawiamy. Teraz przystępujemy do przyrządzenia mięsa. Rozgrzewamy olej na patelni lub w rondlu i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Podlewamy wywarem drobiowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny w temp. 180-200°C podlewając mięso od czasu do czasu wywarem. Na patelni rozpuszczamy masło, zasmażamy w nim mąkę i dolewamy sos z brytfanki. Mieszamy żeby nie było grudek, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z knedlikiem pokrojonym w plastry i z kapustą. Polewamy sosem

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również