menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z roztartych drożdży, łyżeczki cukru, letniego mleka i paru łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej 2 jaja, stopione ostudzone masło, rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a gdy jest gładkie i odchodzi od ręki przykrywamy je płócienną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy najpierw na suchej patelni, stale mieszając, a po podrumienieniu – z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm, wykrawamy z niego krążki, kwadratowe lub trójkątne placki. Na każdy nakładamy farsz z cebuli. Zlepiamy brzegi. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Zwyczajowo knysze podaje się podczas Wigilii do zupy rybnej.

ocena:

Knysze z cebulą

składniki

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 2-3 cebule
  • 30-50 ml mleka
  • 3 jajka
  • 30 g drożdży
  • 30 g masła
  • 30 ml oleju
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z roztartych drożdży, łyżeczki cukru, letniego mleka i paru łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej 2 jaja, stopione ostudzone masło, rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a gdy jest gładkie i odchodzi od ręki przykrywamy je płócienną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy najpierw na suchej patelni, stale mieszając, a po podrumienieniu – z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm, wykrawamy z niego krążki, kwadratowe lub trójkątne placki. Na każdy nakładamy farsz z cebuli. Zlepiamy brzegi. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Zwyczajowo knysze podaje się podczas Wigilii do zupy rybnej.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję