menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Koguta dzielimy na części, czosnek siekamy, ucieramy z solą i estragonem i nacieramy nim mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z wszystkich stron na rumiano. Wrzucamy poszatkowaną cebulę, przyprawy i dodajemy wino. Dusimy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas podlewając wywarem. Kiedy mięso jest już miękkie układamy je na półmisku. Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy przecedzony sos z duszenia mięsa. Mięso polewamy sosem i posypujemy świeżym estragonem.

ocena:

Kogut w czerwonym winie

składniki

  • 1 kogut
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 cebule, 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • świeży lub suszony estragon
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Koguta dzielimy na części, czosnek siekamy, ucieramy z solą i estragonem i nacieramy nim mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z wszystkich stron na rumiano. Wrzucamy poszatkowaną cebulę, przyprawy i dodajemy wino. Dusimy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas podlewając wywarem. Kiedy mięso jest już miękkie układamy je na półmisku. Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy przecedzony sos z duszenia mięsa. Mięso polewamy sosem i posypujemy świeżym estragonem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję