menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotować ciasto drożdżowe. Ser biały zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem w donicy, dodać zmielony ser, budyń, startą skórkę cytrynową i rodzynki. Następnie zagnieść rękami. Na koniec do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszać. Na ciasto nakładać masę serową, a na masę posypkę zagniecioną jak do innych kołaczy.

ocena:

Kołacz z serem

składniki

Ciasto:

  • 1/2 l mleka
  • 2 kg mąki
  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 1 paczka dużego cukru waniliowego
  • 25 dag masła
  • 15 dag drożdży
  • #Posypka:
  • 1 kg mąki
  • 50 dag cukru
  • 50 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie serowe:

  • 2.5 kg białego sera
  • 5 jaj
  • 1 kg cukru
  • skórka cytrynowa
  • 2 paczki budyniu waniliowego
  • 10 dag rodzynek
  • 20 dag masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotować ciasto drożdżowe. Ser biały zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem w donicy, dodać zmielony ser, budyń, startą skórkę cytrynową i rodzynki. Następnie zagnieść rękami. Na koniec do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszać. Na ciasto nakładać masę serową, a na masę posypkę zagniecioną jak do innych kołaczy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję