menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Tuńczyka w sosie własnym odsączamy i łączymy z tuńczykiem w oleju. Skrapiamy tuńczyka sokiem z cytryny i solimy do smaku. Jaja gotujemy na twardo i oddzielamy żółtka od białka. Białka kroimy drobniutko w kosteczkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew gotujemy z dodatkiem cukru, żeby była bardziej słodka i nie zgubiła ładnego pomarańczowego koloru. Marchew nie może być zbyt miękka, gdyż trzeba ją zetrzeć na grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną uzyskując jednolitą konsystencję. Białka i cebulę mieszamy razem z sosem dodając pieprz i sól do smaku. Do szklanego (przezroczystego) naczynia najlepiej o średnicy 15cm. Układamy kolejno: 1/2 części tuńczyka, 1/2 części startej marchewki i oczywiście 1/2 części białej. I od nowa tuńczyk, marchewka, białko. Na samym wierzchu kruszymy pozostawione żółtka. Jak się postaramy wyjdą piękne kolorowe warstwy naszej sałatki co oprócz smaku będzie i ładne dla oczu. Sałatka jest gotowa praktycznie zaraz po zrobieniu ale wiadomo, że np. po godzinie pobytu w lodówce składniki się przegryzą i smak jest inny. Sałtaka powinna być raczej delikatna więc nie przesalajmy jej i nie przesadzajmy z pieprzem.

ocena:

Kolorowa sałatka z tuńczyka

składniki

  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (185g netto)
  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym (185g netto)
  • 3 jaja
  • 3 duże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • łyżki stołowe majonezu
  • łyżka stołowa śmietany
  • pieprz, sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Tuńczyka w sosie własnym odsączamy i łączymy z tuńczykiem w oleju. Skrapiamy tuńczyka sokiem z cytryny i solimy do smaku. Jaja gotujemy na twardo i oddzielamy żółtka od białka. Białka kroimy drobniutko w kosteczkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew gotujemy z dodatkiem cukru, żeby była bardziej słodka i nie zgubiła ładnego pomarańczowego koloru. Marchew nie może być zbyt miękka, gdyż trzeba ją zetrzeć na grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną uzyskując jednolitą konsystencję. Białka i cebulę mieszamy razem z sosem dodając pieprz i sól do smaku. Do szklanego (przezroczystego) naczynia najlepiej o średnicy 15cm. Układamy kolejno: 1/2 części tuńczyka, 1/2 części startej marchewki i oczywiście 1/2 części białej. I od nowa tuńczyk, marchewka, białko. Na samym wierzchu kruszymy pozostawione żółtka. Jak się postaramy wyjdą piękne kolorowe warstwy naszej sałatki co oprócz smaku będzie i ładne dla oczu. Sałatka jest gotowa praktycznie zaraz po zrobieniu ale wiadomo, że np. po godzinie pobytu w lodówce składniki się przegryzą i smak jest inny. Sałtaka powinna być raczej delikatna więc nie przesalajmy jej i nie przesadzajmy z pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję