X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieNapoje bezalkoholowe

Kompot wigilijny z suszu Macieja Kuronia

Kompot z suszu gości na Waszych świątecznych stołach? My staramy sie o nim pamiętać, świetnie komponuje się z innymi wigilijnymi potrawami. A do tego bardzo ładnie pachnie. Dlatego mam dzisiaj dla Was kompot wigilijny z suszu według przepisu mojego taty Macieja. 

Kompot wigilijny z suszu Macieja Kuronia

Składniki:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 250 g fig
  • 300 g jabłek i np. gruszek suszonych
  • 3 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 1 mała cytryna

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze śliwki i figi opłucz szybko w wodzie, włóż do oddzielnych naczyń i zalej zimną woda, tak żeby woda przykryła owoce. Następnie mocz przez całą noc.

Krok 2:

Po drugie suszone jabłka i gruszki zalej zimną wodą, ale możesz je moczyć krócej niż śliwki i figi. 

Krok 3:

Wszystkie owoce gotuj oddzielnie. Kolejno do namoczonych śliwek dodaj łyżkę cukru i tylko lekko zagotuj. Następnie do fig dodaj łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotuj 5 minut. Na koniec do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodaj łyżkę cukru i gotuj około 15 minut.

Krok 4:

Oddzielnie ugotowane składniki kompotu połącz (usuń skórkę cytryny), następnie odstaw do schłodzenia. Podaj w temperaturze pokojowej.

Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jeżeli waszej rodzinie taki właśnie smakuje to niech idzie na zdrowie, dla mnie cukier zupełnie zbędny, owoce są bardzo słodkie, fajny pomysł ze skórką cytryny, ja daję cynamon i imbir odrobinę

  2. Strasznie wydziwiane są te potrawy – do buraków na ćwikłę dawać kminek który automatycznie zmieni smak buraka, do kompotu który się gotuje na bazie śliwek suszonych i podaje dla lepszego trawienia ciężkich potraw wigilijnych figi.

Sprawdź również