menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka (najlepiej winne) kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy łącznie z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny. Gotujemy bez przykrycia. Gdy owoce są miękkie nalewamy do szklanek lub salaterek. Taki kompot możemy też przyrządzić inaczej. Z 500 ml wody, cukru i przypraw zrobić syrop i w nich gotować połówki jabłek. Przekładać je do salaterek po ugotowaniu i zalać syropem zmieszanym z sokiem cytryny. Zasadniczo kompoty możemy zrobić z dowolnych owoców jagodowych, czy pestkowych: truskawek, wiśni, śliwek itp. Kompoty podajemy gorące lub ochłodzone.

ocena:

Kompot z jabłek

składniki

  • 500 g jabłek
  • 350 ml wody
  • 1-2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka (najlepiej winne) kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy łącznie z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny. Gotujemy bez przykrycia. Gdy owoce są miękkie nalewamy do szklanek lub salaterek. Taki kompot możemy też przyrządzić inaczej. Z 500 ml wody, cukru i przypraw zrobić syrop i w nich gotować połówki jabłek. Przekładać je do salaterek po ugotowaniu i zalać syropem zmieszanym z sokiem cytryny. Zasadniczo kompoty możemy zrobić z dowolnych owoców jagodowych, czy pestkowych: truskawek, wiśni, śliwek itp. Kompoty podajemy gorące lub ochłodzone.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję