menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cytryny szorujemy szczoteczką, wyparzamy wrzątkiem i osuszamy. Zalewamy je wodą i gotujemy 20 minut. Odlewamy wodę po gotowaniu, cytryny kroimy w cząstki, usuwamy pestki. Następnie zalewamy je na kilka godzin zimną wodą, średnio co godzinę ją zmieniając. Cukier i litr wody gotujemy, aż powstanie syrop. Gdy będzie się gotował wrzucamy do środka cytryny i gotujemy 10 minut na pełnym ogniu, a następnie 2 godziny na małym. Garnek zestawiamy z ognia. Następnego dnia smażymy konfiturę jeszcze przez pół godziny i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcamy.

ocena:

Konfitura cytrynowa

składniki

  • 2 kg cytryn
  • 2,5 kg cukru
  • 1 l wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cytryny szorujemy szczoteczką, wyparzamy wrzątkiem i osuszamy. Zalewamy je wodą i gotujemy 20 minut. Odlewamy wodę po gotowaniu, cytryny kroimy w cząstki, usuwamy pestki. Następnie zalewamy je na kilka godzin zimną wodą, średnio co godzinę ją zmieniając. Cukier i litr wody gotujemy, aż powstanie syrop. Gdy będzie się gotował wrzucamy do środka cytryny i gotujemy 10 minut na pełnym ogniu, a następnie 2 godziny na małym. Garnek zestawiamy z ognia. Następnego dnia smażymy konfiturę jeszcze przez pół godziny i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję