menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Agrest płuczemy, przebieramy, odcinamy nożyczkami szypułki, nacinamy każdy owoc z boku i usuwamy pestki. Liście myjemy, kilka liście zostawiamy a resztę wrzucamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda będzie się gotowała, zalewamy płynem owoce agrestu, a po ostudzeniu chowamy do lodówki na 10-12 godzin. Następnie odcedzamy agrest i liście, a płyn przelewamy do dużego rondla lub na patelnię, w której będziemy smażyć konfiturę, dodajemy cukier. Podgrzewamy, a gdy cukier się rozpuści wrzucamy agrest. Smażymy na małym ogniu przez mniej więcej 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, przed końcem smażenia dodajemy pozostawione wcześniej liście wiśniowe. Przekładamy gotową konfiturę do wyparzonych słoików i od razu zakręcamy.

ocena:

Konfitura z agrestu

składniki

  • 1,5 kg agrestu (mało dojrzałego)
  • 16-20 sztuk liści z drzewa wiśniowego
  • 500 ml wody
  • 1,5 kg cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Agrest płuczemy, przebieramy, odcinamy nożyczkami szypułki, nacinamy każdy owoc z boku i usuwamy pestki. Liście myjemy, kilka liście zostawiamy a resztę wrzucamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda będzie się gotowała, zalewamy płynem owoce agrestu, a po ostudzeniu chowamy do lodówki na 10-12 godzin. Następnie odcedzamy agrest i liście, a płyn przelewamy do dużego rondla lub na patelnię, w której będziemy smażyć konfiturę, dodajemy cukier. Podgrzewamy, a gdy cukier się rozpuści wrzucamy agrest. Smażymy na małym ogniu przez mniej więcej 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, przed końcem smażenia dodajemy pozostawione wcześniej liście wiśniowe. Przekładamy gotową konfiturę do wyparzonych słoików i od razu zakręcamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję