menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce płuczemy, usuwamy szypułki i pestki. Ponieważ wiśnie są bardzo soczyste zbieramy cały sok, który zbiera się podczas drylowania i dodajemy go do rondla z cukrem, dolewamy również sok z cytryn i podgrzewamy na małym ogniu. W trakcie gotowania zbieramy łyżką pianę. Gdy powstanie gęsty syrop wkładamy do niego wiśnie oraz dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny. Podgrzewamy powoli, od czasu do czasu zdejmując garnek z ognia i potrząsając nim przez chwilę, żeby wiśnie nie przywarły do dna. Co jakiś czas przerywamy gotowanie. Takie konfitury możemy przygotowywać nawet przez kilka dni. Studzimy je 5-8 godzin i znowu podgrzewamy. Czynność powtarzamy mniej więcej trzykrotnie. Konfitury są gotowe, gdy wiśnie zaczynają wypływać na powierzchnię. Wtedy przekładamy je do wyparzonych słoików, na wierzch wlewamy do każdego słoika po łyżeczce spirytusu i słoiki szczelnie zamykamy.

ocena:

Konfitura z wiśni

składniki

  • 2 kg wiśni
  • 2 cytryny
  • 2 kg cukru
  • 30 ml spirytusu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce płuczemy, usuwamy szypułki i pestki. Ponieważ wiśnie są bardzo soczyste zbieramy cały sok, który zbiera się podczas drylowania i dodajemy go do rondla z cukrem, dolewamy również sok z cytryn i podgrzewamy na małym ogniu. W trakcie gotowania zbieramy łyżką pianę. Gdy powstanie gęsty syrop wkładamy do niego wiśnie oraz dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny. Podgrzewamy powoli, od czasu do czasu zdejmując garnek z ognia i potrząsając nim przez chwilę, żeby wiśnie nie przywarły do dna. Co jakiś czas przerywamy gotowanie. Takie konfitury możemy przygotowywać nawet przez kilka dni. Studzimy je 5-8 godzin i znowu podgrzewamy. Czynność powtarzamy mniej więcej trzykrotnie. Konfitury są gotowe, gdy wiśnie zaczynają wypływać na powierzchnię. Wtedy przekładamy je do wyparzonych słoików, na wierzch wlewamy do każdego słoika po łyżeczce spirytusu i słoiki szczelnie zamykamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję