menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ser kroimy najpierw w plastry, a następnie w pasy i dalej w kostkę. Kostka powinna mieć wymiary ok. 2x2x1 cm. 200 g sera wystarczy na ok. 20 koreczków. Celowo podałem listę różnorodnych produktów, gdyż koreczki są rzeczywiście przystawkami na przysłowiowy jeden kęs. Możemy dowolnie komponować skład koreczków. Powyższa lista nie wyczerpuje wszystkich możliwości. Mięso lub szynkę kroimy w plastry, a te w kwadraciki o wymiarach 2×2 cm. Owoce, warzywa płuczemy, obieramy (jabłka, gruszki, ogórki i inne), a potem kroimy w paski, talarki, pół plasterki, możemy pokroić je ozdobnie i nawet na polu szatkowania wykazać się polotem. Winogrona dzielimy na połówki, cząstki mandarynek, czy grejpfruta starannie obieramy z białej skórki. Marynaty kroimy w niedużą kostkę. Zasada jest taka, że na szpadkę lub wykałaczkę najpierw nabijamy ten składnik, który będzie na samej górze, natomiast na samym końcu nabijamy kawałek sera, będzie on po odwróceniu koreczka stanowił jego podstawę. Ponieważ koreczki, to nie szaszłyki, ograniczamy się do dwóch – trzech składników, i tak możemy zrobić koreczki z sera, gruszki lub orzecha, koreczki z sera i świeżych warzyw, z sera i winogron, czy innych owoców, wreszcie z sera i wędliny z marynatą. Po odwróceniu możemy jeszcze nałożyć na niektóre koreczki odrobinę majonezu, czy dobrego sosu i posypać szczyptą zieleniny.

ocena:

Koreczki z sera

składniki

  • 200 g żółtego sera lub rokpolu
  • winogrona – jasne i ciemne
  • śliwki marynowane, świeże lub inne owoce: jabłka, gruszki, wiśnie, oliwki
  • marynaty: dynia, papryka, szalotka
  • szynka w plasterkach
  • rzodkiewka, pomidory koktajlowe, ogórek, sałata
  • szczypiorek, świeże zioła
  • połówki włoskich orzechów
  • ew. słodkie owoce: cząstki mandarynek, ananas w krążkach, grejpfrut
  • majonez, pasty majonezowe i twarożkowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ser kroimy najpierw w plastry, a następnie w pasy i dalej w kostkę. Kostka powinna mieć wymiary ok. 2x2x1 cm. 200 g sera wystarczy na ok. 20 koreczków. Celowo podałem listę różnorodnych produktów, gdyż koreczki są rzeczywiście przystawkami na przysłowiowy jeden kęs. Możemy dowolnie komponować skład koreczków. Powyższa lista nie wyczerpuje wszystkich możliwości. Mięso lub szynkę kroimy w plastry, a te w kwadraciki o wymiarach 2×2 cm. Owoce, warzywa płuczemy, obieramy (jabłka, gruszki, ogórki i inne), a potem kroimy w paski, talarki, pół plasterki, możemy pokroić je ozdobnie i nawet na polu szatkowania wykazać się polotem. Winogrona dzielimy na połówki, cząstki mandarynek, czy grejpfruta starannie obieramy z białej skórki. Marynaty kroimy w niedużą kostkę. Zasada jest taka, że na szpadkę lub wykałaczkę najpierw nabijamy ten składnik, który będzie na samej górze, natomiast na samym końcu nabijamy kawałek sera, będzie on po odwróceniu koreczka stanowił jego podstawę. Ponieważ koreczki, to nie szaszłyki, ograniczamy się do dwóch – trzech składników, i tak możemy zrobić koreczki z sera, gruszki lub orzecha, koreczki z sera i świeżych warzyw, z sera i winogron, czy innych owoców, wreszcie z sera i wędliny z marynatą. Po odwróceniu możemy jeszcze nałożyć na niektóre koreczki odrobinę majonezu, czy dobrego sosu i posypać szczyptą zieleniny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję