menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wczesną jesienią można kupić lub jeszcze lepiej gdy ktoś ma działkę – zebrać, małe ogóreczki, które nie zdążą już wyrosnąć. Wybieramy ładne, małe, foremne sztuki i moczymy je w wodzie. Po mniej więcej godzinie rozkładamy je na suchej ściereczce, po czym przesypujemy solą i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 24 godziny. Następnego dnia zlewamy sok i po osączeniu ogórków z solanki wkładamy je do słoików dodając obrany czosnek. Przygotowujemy zalewę gotując razem 350 ml wody, ocet i przyprawy. Ogórki zalewamy gorącym wywarem. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 min w temp. 85-90ºC.

ocena:

Korniszony

składniki

  • 1 kg małych ogórków
  • 250 ml octu winnego 6%
  • 10 ząbków czosnku
  • 2–3 goździki
  • ziarna ziela angielskiego, pieprzu, kilka listków
  • laurowych
  • 300 g soli
  • kilka łyżek cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wczesną jesienią można kupić lub jeszcze lepiej gdy ktoś ma działkę – zebrać, małe ogóreczki, które nie zdążą już wyrosnąć. Wybieramy ładne, małe, foremne sztuki i moczymy je w wodzie. Po mniej więcej godzinie rozkładamy je na suchej ściereczce, po czym przesypujemy solą i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 24 godziny. Następnego dnia zlewamy sok i po osączeniu ogórków z solanki wkładamy je do słoików dodając obrany czosnek. Przygotowujemy zalewę gotując razem 350 ml wody, ocet i przyprawy. Ogórki zalewamy gorącym wywarem. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 min w temp. 85-90ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję