menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Pamiętamy, żeby wszystkie składniki ciasta, tak  jak zwykle przy przygotowywaniu ciast drożdżowych miały temperaturę pokojową.  Drożdże wraz z mąką i solą rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 2-3 godzinach, gdy zacznie opadać dodajemy do niego jaja, masło, śmietanę i miód. Wyrabiamy tak, jak każde ciasto drożdżowe, aż zacznie odchodzić od ręki. Stawiamy ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ponownie ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, po to, żeby na koniec ubić je wałkiem i włożyć do formy posmarowanej masłem. Zwyczajowo wierzch ciasta ozdabia się figurkami lub kwiatami wykonanymi z ciasta ,  Smarujemy ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180ºC.

ocena:

Korowaj – Podlasie

składniki

  • 1- 1,25kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 3-4 jajka
  • 125 ml śmietany
  • 50 g masła
  • łyżka miodu
  • sól
  • 50 g rodzynek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Pamiętamy, żeby wszystkie składniki ciasta, tak  jak zwykle przy przygotowywaniu ciast drożdżowych miały temperaturę pokojową.  Drożdże wraz z mąką i solą rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 2-3 godzinach, gdy zacznie opadać dodajemy do niego jaja, masło, śmietanę i miód. Wyrabiamy tak, jak każde ciasto drożdżowe, aż zacznie odchodzić od ręki. Stawiamy ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ponownie ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, po to, żeby na koniec ubić je wałkiem i włożyć do formy posmarowanej masłem. Zwyczajowo wierzch ciasta ozdabia się figurkami lub kwiatami wykonanymi z ciasta ,  Smarujemy ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję