X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina

Najlepsze kotleciki cielęce z chrzanem

U nas przygotowania do świąt Bożego Narodzenia powoli wchodzą w kluczową fazę. Choinka stoi już od tygodnia, ciasto na piernik dojrzewa, a zakwas na barszcz powoli się kisi. Dzisiaj mam dla Was kilka świątecznych patentów. Pierwszym jest pomysł na naturalną dekorację stołu. W tym roku użyje naturalnych elementów m. in. gwiazdy betlejemskiej, gałązek świerku oraz ostrokrzewu. Z pewnością powinny ładnie wkomponować się w Bożonarodzeniowy stół. Druga inspiracja jest bez wątpienia kulinarna. W odmętach starych babcinych przepisów znalazłem przepis na najlepsze kotleciki cielęce z chrzanem. Postanowiłem odtworzyć tamten smak. Uznałem, że bez wątpienia idealnie sprawdzi się jako świąteczny obiad.

Składniki:

  • 300 g mielonej cielęciny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko, 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 3 łyżki świeżo utartego chrzanu
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub np. łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki tłuszczu
  • sól, grubo mielony pieprz
  •  

Najlepsze kotleciki cielęce z chrzanem

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso mieszamy w misce, dodajemy jajo, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, sól, pieprz oraz posiekany tymianek. Masę dokładnie mieszamy. Bierzemy porcję masy mięsnej, wkładamy do środku trochę świeżego, utartego chrzanu, formujemy płaskie kotleciki, które wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron. Na koniec dodajemy na patelnię śmietanę i podduszamy kotlety ze śmietaną jeszcze 5 minut.

Najlepsze kotleciki cielęce z chrzanem

Więcej przepisów np. na pyszne dania obiadowe znajdziecie >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również