menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso rozbij dobrze tłuczkiem. Na każdym plastrze schabu połóż listek szałwii i przykryj plastrem szynki, oprósz mąką. Na patelni rozpuść klarowane masło. Smaż kotleciki najpierw ze strony szynki z szałwią, potem z drugiej. Po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż kotleciki na półmisek.
Po zdjęciu mięsa wlej szampana i rosół, i na mocnym ogniu odparować. Wrzuć pozostałe liście szałwii i wlej śmietanę gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

ocena:

Kotleciki schabowe z szynką dojrzewającą i szałwią

składniki

  • 10 kotlecików schabowych
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 20 liści szałwii
  • 1/2 szklanki szampana
  • 1/2 szklanki rosołu
  • masło klarowane do smażenia 
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, mąka

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso rozbij dobrze tłuczkiem. Na każdym plastrze schabu połóż listek szałwii i przykryj plastrem szynki, oprósz mąką. Na patelni rozpuść klarowane masło. Smaż kotleciki najpierw ze strony szynki z szałwią, potem z drugiej. Po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż kotleciki na półmisek.
Po zdjęciu mięsa wlej szampana i rosół, i na mocnym ogniu odparować. Wrzuć pozostałe liście szałwii i wlej śmietanę gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję