menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Plaster mięsa z kością smarujemy olejem i kładziemy na rozgrzanym grillu; w czasie pieczenia możemy przekręcić mięso o 90ş, żeby na upieczonym mięsie odcisnął się odpowiedni wzór. Solimy i pieprzymy stronę już upieczoną. Nigdy nie robimy tego przed pieczeniem, ponieważ wówczas wołowina stwardnieje i będzie przypominać podeszwę buta. Przed podaniem kładziemy na wierzchu porcję masła wymieszanego z ziołami, czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Do kotleta serwujemy podpieczone ziemniaki lub grzanki. Najlepiej podać na desce do krojenia, koniecznie z ostrym nożem. Jest to kotlet dla smakosza, a długość pieczenia zależy tylko i wyłącznie od stanu naszego uzębienia i atawistycznego upodobania do krwistego mięsa.

ocena:

Kotlet wołowy z grilla

składniki

  • 1 kotlet z antrykotu lub rostbefu, grubości co najmniej 3-5cm na osobę
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • świeże lub suszone zioła – natka pietruszki, koperek, tymianek, oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Plaster mięsa z kością smarujemy olejem i kładziemy na rozgrzanym grillu; w czasie pieczenia możemy przekręcić mięso o 90ş, żeby na upieczonym mięsie odcisnął się odpowiedni wzór. Solimy i pieprzymy stronę już upieczoną. Nigdy nie robimy tego przed pieczeniem, ponieważ wówczas wołowina stwardnieje i będzie przypominać podeszwę buta. Przed podaniem kładziemy na wierzchu porcję masła wymieszanego z ziołami, czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Do kotleta serwujemy podpieczone ziemniaki lub grzanki. Najlepiej podać na desce do krojenia, koniecznie z ostrym nożem. Jest to kotlet dla smakosza, a długość pieczenia zależy tylko i wyłącznie od stanu naszego uzębienia i atawistycznego upodobania do krwistego mięsa.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję