menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety z kostką. Z kilku łyżek oleju, posiekanego czosnku, soli, pieprzu oraz cząbru, jak zwykle przygotowujemy bejcę. Kotlety nacieramy mieszanką i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 15 minut. Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy po 3-5 minut z każdej strony. Przekładamy kotlety do brytfanki i odstawiamy w brytfance do nagrzanego do 100ºC piekarnika, żeby doszły. W tym czasie dokładamy na patelnię, na której smażyliśmy kotlety łyżkę masła oraz obraną i poszatkowaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy czerwone wino oraz wywar i dusimy jeszcze przez 15 minut. Po upływie tego czasu, gdy sos zredukuje się do połowy początkowej objętości, dodajemy łyżkę mąki rozprowadzonej w łyżce chłodnego wywaru, mieszamy, zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Sos miksujemy i dodajemy do niego śmietankę, mieszamy. Podajemy kotlety polane sosem

ocena:

Kotlety baranie w sosie cebulowym 2

składniki

  • 1 kg udźca lub górki baraniej
  • 6 ząbków czosnku
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 125 ml wywaru (może być z kostki)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3-4 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety z kostką. Z kilku łyżek oleju, posiekanego czosnku, soli, pieprzu oraz cząbru, jak zwykle przygotowujemy bejcę. Kotlety nacieramy mieszanką i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 15 minut. Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy po 3-5 minut z każdej strony. Przekładamy kotlety do brytfanki i odstawiamy w brytfance do nagrzanego do 100ºC piekarnika, żeby doszły. W tym czasie dokładamy na patelnię, na której smażyliśmy kotlety łyżkę masła oraz obraną i poszatkowaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy czerwone wino oraz wywar i dusimy jeszcze przez 15 minut. Po upływie tego czasu, gdy sos zredukuje się do połowy początkowej objętości, dodajemy łyżkę mąki rozprowadzonej w łyżce chłodnego wywaru, mieszamy, zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Sos miksujemy i dodajemy do niego śmietankę, mieszamy. Podajemy kotlety polane sosem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję