X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneGrzyby

Kotlety grzybowe Macieja Kuronia

Dzisiaj przychodzę do Was z wegetariańską propozycją na szybkie w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne kotlety grzybowe. Jestem przekonany, że jak spróbujecie to nie skończycie na jednym. Danie idealne odnajdzie się na codziennym, jak i świątecznym stole. Zapraszam do lektury przepisu. 

Kotlety grzybowe Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów np. podgrzybków
  • 4 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 100 g bułki tartej
  • 100 ml oleju lub innego tłuszczu np. masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze grzyby oczyść, umyj i osusz. Następnie ugotuj w niewielkiej ilości, gotuj przez godzinę na średnim ogniu, co jakiś czas zdejmij piane z wody. 

Krok 2:

Następnie grzyby odcedź, drobno posiekaj, dodaj jak do kotletów, wymoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, bułkę tartą, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju na złoty kolor, 2 żółtka oraz na koniec pianę ubitą na sztywno z 2 białek.

Krok 3:

Wszystkie składniki starannie i delikatnie wymieszaj. Uformuj z masy kotlety, obtocz je w rozbełtanych białkach, następnie bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Najlepiej smakują ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.

Jeżeli szukasz potraw wegetariańskich, znajdziesz je >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na  Facebooka i Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również