menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso mielimy z odciśniętą bułką. Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajo, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Kotlety mielone są tym lepsze, im dłużej je wyrabiamy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zrumienienia.

ocena:

Kotlety mielone z indyka

składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula, 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół: majeranek, tymianek, oregano – do wyboru
  • 1 mała bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  • bułka tarta
  • olej, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso mielimy z odciśniętą bułką. Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajo, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Kotlety mielone są tym lepsze, im dłużej je wyrabiamy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zrumienienia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję