menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osączamy i kroimy w kostkę. Bułkę zalewamy mlekiem i po 15 minutach odciskamy. Mięso i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na 3 łyżkach oleju. Studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jaja, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy ręką. Zwilżonymi dłońmi dzielimy wyrobione mięso na porcje. Deskę posypujemy tartą bułką i obtaczamy w niej kotlety. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Kotlety podajemy najczęściej z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.

ocena:

Kotlety mielone Macieja Kuronia

składniki

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego, np.: 500 g mięsa wieprzowego, 250 g cielęciny, 250 g piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sucha bułka
  • 125 ml mleka
  • ok. 200 ml oleju
  • 200 g bułki tartej
  • po 1 łyżeczce majeranku i tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osączamy i kroimy w kostkę. Bułkę zalewamy mlekiem i po 15 minutach odciskamy. Mięso i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na 3 łyżkach oleju. Studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jaja, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy ręką. Zwilżonymi dłońmi dzielimy wyrobione mięso na porcje. Deskę posypujemy tartą bułką i obtaczamy w niej kotlety. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Kotlety podajemy najczęściej z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję