menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę moczymy w wodzie, a potem odciskamy. Masło ucieramy z żółtkami, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do mięsa dodajemy bułkę, 2 żółtka utarte z masłem, natkę pietruszki i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy masę z ubitymi białkami. Formujemy owalne kotlety, panierujemy je klasycznie w mące, roztrzepanym jajku oraz w drobnej tartej bułce. Najlepiej jest je smażyć na maśle, ale oczywiście można też na innym tłuszczu. Smażymy je po 5 minut z każdej strony, najpierw na większym, a gdy kotlety się zarumienią – na mniejszym ogniu. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Do masy mięsnej można też dodawać pieczarki.

ocena:

Kotlety pożarskie z kurczaka

składniki

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 bułka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • po 100 g tartej bułki i mąki
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę moczymy w wodzie, a potem odciskamy. Masło ucieramy z żółtkami, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do mięsa dodajemy bułkę, 2 żółtka utarte z masłem, natkę pietruszki i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy masę z ubitymi białkami. Formujemy owalne kotlety, panierujemy je klasycznie w mące, roztrzepanym jajku oraz w drobnej tartej bułce. Najlepiej jest je smażyć na maśle, ale oczywiście można też na innym tłuszczu. Smażymy je po 5 minut z każdej strony, najpierw na większym, a gdy kotlety się zarumienią – na mniejszym ogniu. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Do masy mięsnej można też dodawać pieczarki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję