menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę, namoczoną w mleku i odsączoną bułkę oraz podsmażoną na tłuszczu cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek i przyprawy. Wyrabiamy jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt luźna, możemy dosypać trochę kaszy manny. Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wersja bardziej wytworna to kotlety rybne z duszonymi pieczarkami, zapieczone pod żółtym serem.

ocena:

Kotlety rybne

składniki

  • 500 g odfiletowanej ryby
  • 1 czerstwa bułka
  • 125 ml mleka
  • 2 poszatkowane cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g tartej bułki
  • suszony tymianek
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę, namoczoną w mleku i odsączoną bułkę oraz podsmażoną na tłuszczu cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek i przyprawy. Wyrabiamy jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt luźna, możemy dosypać trochę kaszy manny. Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wersja bardziej wytworna to kotlety rybne z duszonymi pieczarkami, zapieczone pod żółtym serem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję