menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kotlety mocno rozbijamy drewnianym tłuczkiem. Bryndzę mieszamy z utartym żółtym serem. Miętę i bazylię drobno siekamy i dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy, dodajemy żółtko, tartą bułkę, natkę, koperek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na środek kotletów, które następnie składamy na pół i spinamy wykałaczkami. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy wykałaczki. Podajemy z makaronem polanym sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

ocena:

Kotlety schabowe faszerowane serem i ziołami

składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 200 g bryndzy
  • 300 g utartego sera, może być np.: oscypek
  • po 1 łyżce: świeżej siekanej bazylii i mięty
  • po 1 łyżeczce posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kotlety mocno rozbijamy drewnianym tłuczkiem. Bryndzę mieszamy z utartym żółtym serem. Miętę i bazylię drobno siekamy i dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy, dodajemy żółtko, tartą bułkę, natkę, koperek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na środek kotletów, które następnie składamy na pół i spinamy wykałaczkami. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy wykałaczki. Podajemy z makaronem polanym sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję