menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, odstawiamy. Umyty por, seler i pieczarki kroimy w plastry. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, usuwając pestki. Zmiażdżony czosnek przesmażamy na maśle, dodajemy por i seler, smażymy minutę i dodajemy pieczarki. Smażymy aż do odparowania płynu. Dodajemy pokrojone pomidory, tymianek i rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Kotlety oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy z dwóch stron na oleju, aż będą brązowe. Z folii aluminiowej wycinamy odpowiedniej wielkości 4 kwadraty. Na środku każdego kawałka folii układamy mięso, posypujemy szynką i warzywami, zawijamy i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na 15–20 minut. Podajemy z frytkami i surówkami.

ocena:

Kotlety schabowe w folii

składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 100 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g pora (białej części)
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • po 4 łyżki: masła i oleju
  • tymianek, rozmaryn
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, odstawiamy. Umyty por, seler i pieczarki kroimy w plastry. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, usuwając pestki. Zmiażdżony czosnek przesmażamy na maśle, dodajemy por i seler, smażymy minutę i dodajemy pieczarki. Smażymy aż do odparowania płynu. Dodajemy pokrojone pomidory, tymianek i rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Kotlety oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy z dwóch stron na oleju, aż będą brązowe. Z folii aluminiowej wycinamy odpowiedniej wielkości 4 kwadraty. Na środku każdego kawałka folii układamy mięso, posypujemy szynką i warzywami, zawijamy i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na 15–20 minut. Podajemy z frytkami i surówkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję