menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kotlety oprószamy solą, pieprzem i kminkiem, odstawiamy. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Winogrona, jeśli mają pestki, przekrawamy i czubkiem noża wyjmujemy pestki. Cebulę kroimy w kostkę. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż do zbrązowienia. Wylewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy około 2 minut. Wkładamy jabłka i smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy ocet winny, wywar drobiowy i miód, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy winogrona i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy, podajemy z ryżem.

ocena:

Kotlety wieprzowe w jabłkach i winogronach

składniki

  • 4 duże kotlety wieprzowe lub 8 mniejszych
  • 200 g winogron
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 100 ml wywaru (może być z kostki)
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • kminek, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kotlety oprószamy solą, pieprzem i kminkiem, odstawiamy. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Winogrona, jeśli mają pestki, przekrawamy i czubkiem noża wyjmujemy pestki. Cebulę kroimy w kostkę. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż do zbrązowienia. Wylewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy około 2 minut. Wkładamy jabłka i smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy ocet winny, wywar drobiowy i miód, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy winogrona i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy, podajemy z ryżem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję